top of page

STORIES

Ismo Salminen
Modern pentathlon

7 x Finnish champion
3 x Nordic champion

What is your sport?
My sport used to be modern pentathlon.


What do you like best about the sport?
The diversity, you need to master all disciplines during the same day if you want to succeed.

How has your sports career developed?
My dream to get to the Olympics in Rio did not come true, so I decided to change to another sport. In my new sport the body is the tool, and you need to form it into a shape that looks as good as possible. Men's physique is bodybuilding, but you don't need to be quite as big.


What kind of reactions have you received after your change of sports?
I guess some consider the sport to be very superficial, but I don't think there´s anything wrong with trimming the temple of the Holy Spirit.


Tell us something that has led you to become the person you are today!
My faith in Jesus is the most important thing that ever happened to me!
I came to faith as a wild six-year-old little boy, who liked to play war, police and thieves with the boys in the neighbourhood.


When I came to faith we were listening to the radio at home with my family. Kyösti Erkinkorpi was being interviewed, he had been a tough criminal and he told how faith had transformed his entire life.


In that moment I senced the Holy Spirit in a powerful way. I told my father and mother that I want to give my life to Jesus, but they didn´t believe me because I was pretty wild.
The third time I asked them they finally understood that I was serious.


Then we kneeled at our living room sofa, where I asked Jesus into my life in my own words.
This has taken me through life.


It is easy when a tough situation comes up, I just ask our heavenly father for help and know that nothing happens by chance!


The Lord knows everything. This is a huge safety in my life! Faith has revolutionized my life, and I believe it will do the same with your life! The only thing you need to do is to give it a chance!

Kuka saa olla kristitty? Hienoin juttu on se, että kaikki saavat. En ole koskaan tajunnut, miksei voisi uskoa samalla kun elää huippu-urheilijana. Itse olen enemmän tai vähemmän aina ollut uskovainen, vaikka en aina tee siitä niin isoa numeroa. Jotkut uskoo Mohammediin, jotkut Buddhaan ja jotkut ei mihinkään. Minä uskon Juusukseen, mutta se ei tee minusta paremman ihmisen millään tavalla. Se on vaan minun näkemykseni maalimasta.

Minulle uskovaisuus on tosi luonnollinen asia. Se on jotain, mitä olen itse valinnut ja jotain mitä seuraa minua joka päivä. Se on kaiken perusta. Silti en koe, että uskovaisuus on millään tavalla raskasta. En ole kovin usein seurakunnan toiminnassa mukana, mutta mielestäni uskovaisia voi olla monenlaisia. Kaikkien ei tarvitse tehdä samat jutut, eikä viettää aikaa pelkästään muiden uskovaisten kanssa, jos ei halua. Minulle Jeesus on aina läsnä ja toimii perustana elämän kaikessa tilanteissa. Sen takia kutsun itseni kristityksi. Mitä ikinä teenkin, tiedän etten ole yksin. Ei tarvitse pelätä. Tämä koskee myös urheilu-urani. Riippumatta, meneekö hyvin tai huonosti, tiedän että tärkein asia on aina tallella. Jeesus, vaimoni ja perheeni rakastavat minua juuri sellaisena kuin olen.

Minulle usko tarkoittaa juuri rakkaus. Tottakai minullekin tulee tilanteita, kun tunnen epävarmuutta ja epäilen. En ymmärrä kaikkea elämässä, enkä todennäköisesti tule koskaan ymmärtämään. Jossain vaiheessa huomaan silti yleensä, kuinka paljon minulle on annettu. Jeesus rakastaa minua ja kristittynä näen tärkeimpänä tehtävänä jakaa tätä rakkautta muille ihmisille. Aina en onnistu, mutta ainakin yritän. Se on minun tapani levittää sanaa. Olkoon sitten juristi, insinööri tai huippu-urheilija. Kaikille löytyy tilaa.

Fredric Portin
Orienteering
Head coach national team 2019-
4 x Finnish champion
1. Danish Spring 2014
14. WOC long distance 2012
10. WOC middle 2016
11. WOC long 2017

2. Jukola (Halden SK) 2015
2. Tiomila (Halden SK) 2015
bottom of page