top of page

STOOREJA

Ismo Salminen
7 FM-guld
3 NM-guld

Vad är det bästa med din gren?


Mångsidigheten i modern femkamp är det bästa, för att nå framgång behöver du behärska alla grenar under en och samma dag.


Hur har din idrottskarriär gått framåt?


Min långvariga dröm om OS i Rio strandade, så då böt jag gren. I den nya grenen är min egen kropp redskapet, den ska formas till att se så bra ut som möjligt. Men's Physique är som bodybuilding, men man behöver inte vara riktigt lika stor.


Hurdana reaktioner har du fått efter ditt grenbyte?


En del tycker säkert att det är en jätteytlig gren, men jag tycker inte att det är något fel med att trimma den Helige Andes tempel.


Berätta något som har lett till att du är den du är idag!


Tron på Jesus är det viktigaste som någonsin har hänt mig! Jag kom till tro som en sexårig vild liten pojke, som tyckte om att leka krig, polis och tjuv med grannpojkarna.


När jag kom till tro satt vi hemma i familjen och lyssnade vi på radio. Där blev Kyösti Eerikinkorpi intervjuad. Han hade varit en tuff kriminell och han berättade hur tron hade förvandlat hela hans liv.


Just där och då upplevde jag den Helige Ande på ett starkt sätt. Jag berättade för pappa och mamma att jag vill ge mitt liv till Jesus, men de trodde inte på mig eftersom jag var rätt så vild av mig. Först tredje gången jag sa till förstod de att jag menade det.
Då böjde vi knä vid vår soffa i vardagsrummet, och jag bad med egna ord Jesus komma in i mitt liv. Och det har hållit genom hela livet.


Det är lätt då det kommer en tuff situation, så ber man bara vår Himmelske Pappa om hjälp och så vet man att inget bara råkar hända.


Herren vet allt. Det här är en enorm trygghet i mitt liv! Tron har revolutionerat mitt liv, jag tror den gör det för ditt liv också, man behöver bara ge den en chans!
 

Vem får vara kristen? Det finaste är det, att alla får. Jag har aldrig förstått varför man inte skulle kunna kombinera tro med ett liv som toppidrottare. Själv har mer eller mindre alltid varit troende, fast jag inte alltid gör så stor nummer av det. En del tror på något och andra inte. Jag tror på Jesus, men det gör mig inte till någon bättre människa än någon annan. Det är bara min syn på världen.

För mig är tron en verkligt naturlig sak. Den är något som jag själv har valt och någonting som följer mig varje dag. Den är grunden för allt. Ändå upplever jag inte att det på något sätt är tungt att leva som troende. Jag är inte så ofta med i församlingens verksamhet, men jag tycker att det kan finnas flera sorters kristna. Alla behöver inte göra samma grejer och inte heller tillbringa all sin tid med andra kristna om man inte vill det. För mig är Jesus alltid närvarande och fungerar som grund i livets alla situationer. Därför kallar jag mig själv kristen. Vad jag än gör vet jag att jag inte är ensam. Jag behöver inte vara rädd. Det här rör också min karriär inom idrotten. Oberoende om det går bra eller dåligt vet jag att jag alltid har kvar det viktigaste. Jesus, min fru och min familj älskar mig just sådan som jag är.


För mig betyder tro just kärlek. Det är klart att det kommer situationer då jag känner osäkerhet eller tvivel. Jag förstår inte allt i livet, och knappast kommer jag någonsin att göra det. I vissa skeden märker jag vanligen ändå hur mycket jag har fått. Jesus älskar mig och som kristen ser jag det som den viktigaste uppgiften att dela med mig av den här kärleken till andra människor. Alltid lyckas jag inte, men jag försöker i alla fall. Det är mitt sätt att ge vidare. Det är ingen skillnad om man är jurist, ingenjör eller toppidrottare. Det finns plats för alla.

Fredric Portin
Finska orienteringslandslagets huvudtränare 2019-
7 FM-guld (varav tre i stafett) åren 2012-2018
14:e VM lång 2012
1:a Danish Spring 2014
10:e VM medel 2016
11:e VM lång 2017
2:a i både Jukola och Tiomila med Halden SK 2015


 
bottom of page